Fortsätt till huvudinnehållet
Logo

Nyheter

Kvinnliga skogsägare träffades i Torsby

Under gemytliga former samlades ett fyrtiotal kvinnliga skogsägare i Sahlströmsgården under torsdagskvällen när Fiskarheden arrangerade skogskväll. Nästan hälften av alla skogsägare i landet är kvinnor och andelen ökar Lars-Erik Nilsson, Fiskarheden – Med ett trevligt och innehållsrikt program, där det skogliga varvas med annat, hoppas vi att deltagarna får med sig nya insikter men också tillfälle att knyta nya kontakter med andra skogsägare, berättar Lars-Erik Nilsson, virkesköpare vid Fiskarheden. “Nästan hälften av alla skogsägare i landet är kvinnor och andelen ökar.” “Skogen är väldigt traditionell och ofta är det männen som hörs och syns, men vi vill ändra på det.” “Vi vill att alla ska känna sig välkomna till oss,” säger han. Stämningen var god och diskussionerna tilltog ju längre kvällen framskred och när den var till ända ville inte frågorna ta slut. Irene Andersson, skogsägare i Fensbol, kom för programpunkterna men också för att träffa andra skogsägare. Herregud, sitter jag på en guldgruva med min skog? Irene Andersson, skogsägare – Jag var nyfiken på Lovisa, men har också lärt mig en del om skogsbruksplaner och hur man ser olika skikt med flera parametrar i skogen. ”Herregud, sitter jag på en guldgruva med min skog?”, funderar hon. ”Sen har jag träffat en vän ikväll som jag inte sett på många år,” säger hon och skrattar. Ha en plan och våga lita på dig själv Lovisa Modig, elitidrottare och skogsvårdsentreprenör Den röda tråden var hur man planerar mot ett mål, vare sig det gäller skogsägande, idrott eller annat. Lovisa Modig, landslagsskidåkaren som sadlat om till elitlöpare, var med och berättade om sin idrottskarriär och vikten av att planera, satsa och våga tro på sig själv.– Sök kompetens, läs och prata med människor som har erfarenhet. Våga testa. Det kommer medgångar och motgångar. Ha en plan och våga lita på dig själv, uppmanar Lovisa, med erfarenhet av både idrott och jobb som skogsvårdsentreprenör. För skogsägaren är det viktigt att ha en plan av flera skäl. En skogsbruksplan fungerar som styrmedel för både skogen och fastigheten. Den är ett bra underlag för skatteoptimering, certifiering och vid värdering och försäljning, berättade Martin Eriksson, som erbjuder skogsbruksplaner i Nordvärmland. Carl-Henrik Öjeberget, virkesköpare vid Fiskarheden, gick igenom hur certifiering fungerar och svarade tålmodigt på många bra frågor från skogsägarna. “Ha en plan och våga lita på dig själv,” uppmanar Lovisa Modig, med erfarenheter från elitidrotten och som skogsvårdsentreprenör. Nästan hälften av landets skogsägare är kvinnor, och andelen ökar.

Datum 2023-11-20
Kategori Fiskarhedens Trävaru, Okategoriserad, Startsida
Landsbygdsministern besökte Fiskarheden

Under tisdagen besökte landsbygdsminister Peter Kullgren Fiskarheden. VD Magnus Larsson och VVD Joakim Limberg mötte upp och diskuterade landsbygd, skogsbruk, infrastruktur och transport med ministern, som också bjöds på en guidad tur runt sågverket och imponerades av effektiviteten i produktionen och den höga tekniknivån. Besöket var en del av två dagars verksamhetsbesök i Sälenområdet med fokus på regional utveckling, skogsindustri och mat, där förutom besöket på Fiskarheden även Scandinavian Mountains Airport, Jonas i Sälen och Destination Sälenfjällen ingick. Peter Kullgren är landsbygdsminister, chef för Landsbygds- och Infrastrukturdepartementet med fokusområdena landsbygd, livsmedel, areella näringar och regional utveckling.

Datum 2023-11-01
Kategori Koncern, Okategoriserad, Startsida
Skogen betydelsefull för löpartjejen Lovisa

Som stolt sponsor presenterar vi nu Lovisa Modig, Torsbyskidåkaren som precis lagt skidorna på hyllan och storsatsar på löpning. Med en elitidrottskarriär inom längdåkning och landslaget bakom sig, satsar hon nu fullt ut på friidrotten. Den 30-åriga luletjejen Lovisa Modig bor sen flera år tillbaka i Torsby, tävlar för Torsby Löparklubb och tränas av Lars-Erik Nilsson, eller “Löpar-Nisse”, som till vardags är virkesköpare vid Fiskarheden i Torsby med stora meriter inom löpningen, bl a med nio SM-guld och innehavare av den tredje bästa tiden i Sverige på 10 000m genom tiderna. Lovisa, som avslutade sin skidsatsning i vintras, var bl a med och tog en andraplats i stafett vid världscupen i Lahtis 2021, och ett SM-silver i fristil 2021. Nu satsar hon helhjärtat på friidrott, löpning. Redan förra året tog hon SM-silver på 10 000m, SM-brons på 5000m och kom trea på Tjejmilen. I år blev det en fin tredje plats på Lidingöloppets tremil och kom trea även i år på Tjejmilen. I helgen springer Lovisa SM i terräng i Halmstad, 4 resp 10 km. Tillsammans med två andra tjejer bildar de ett starkt lag från Torsby Löparklubb. -Jag hoppas på bra resultat i SM, eftersom det är uttagningar mot NM som sedan kan ge EM-biljetter, säger Lovisa. Lovisa jobbar bl a som skogsentreprenör och planterar på uppdrag av privata skogsägare. Parallellt med löparsatsningen har hon ett par olika jobb för att finansiera idrottandet, bl a är hon skogsvårdsentreprenör.-Jag planterar på uppdrag av privata skogsägare, på våren och hösten, säger hon. Vad kommer Fiskarhedens stöttning betyda? -Den är ett värdefullt tillskott. Jag kommer ha mer möjligheter till träning och hjälp med resorna till tävlingar. Lovisa trivs i skogen. Här vistas hon gärna, inte bara på träning. Vad betyder skogen för dig? -Skogen betyder allt. Lugnet, att kunna plocka svamp, jaga och så tränar jag ju i skogen. Utan närhet till skogen vore det inte mycket… Lovisa Modig och Fiskarheden har flera tangeringspunkter: -Lovisa är en fin förebild för många, inte minst unga. Dessutom jobbar hon i samma bransch, som skogsentreprenör, och tränas av vår virkesköpare Lars-Erik. I Torsby sponsrar vi även SK Bore som har bra fart på barn- och ungdomsverksamheten, säger Per Limberg, råvaruchef vid Fiskarheden. Lovisa Modig tränas av Lars-Erik Nilsson, virkesköpare vid Fiskarheden.

Datum 2023-10-20
Kategori Fiskarhedens Trävaru, Okategoriserad, Startsida
Drömgränsen är nådd!

Nu har vi producerat 10 000 bitar per timme! Och inte nog med det, två rekord slogs på samma dag, ett på dagskiftet och ett på kvällsskiftet. -Det är en laginsats och precis som sagts tidigare krävs det bra förutsättningar från hela produktionskedjan för att lyckas, berättar William Andersson, förman vid justerverket. Bra samarbete mellan skiftlagen och tydlig kommunikation kring de nya investeringarna är också bidragande orsaker till rekorden. Det är inte bara antalet bitar per timme som nått nya höjder. -Även kvaliteten blir ännu lite bättre, berättar Martin Eriksson, driftledare justerverk. Målet är nu att hålla den nya nivån över tid.-Men det finns mer att ge, nu tar vi sikte på kubikrekord, alltså producerad volym per timme, säger William Andersson. Stolt personal på justerverket, fr v: William Andersson , Ove Svensson, Emil Lew och David Nilsson.

Datum 2023-10-13
Kategori Fiskarhedens Trävaru, Startsida
Information om klagomål

Det pågår en diskussion om en trakt på privatägd mark i Leksands kommun som vi avverkar. Några personer från ideell naturvård anser det vara höga naturvärden på trakten, med bl a hotade arter. Här är fakta och kommentarer till detta:Efter noggrann naturvärdesbedömning i fält anmäldes trakten för avverkning 2021. Skogsstyrelsen meddelade att området kunde avverkas med hänsyn till både natur- och kulturmiljön och arterna samt genom att undanta vissa områden från avverkning. Både vi och Skogsstyrelsen har vid flera tillfällen fältbesökt området innan avverkningen. Ideella organisationer har överklagat avverkningsbeslutet i flera omgångar och till sist avslog Mark- och Miljödomstolen överklagandet och hänvisade till tidigare besked från Skogsstyrelsen att avverkning kan utföras med relevant hänsyn. Vi anser att vi har planerat noggrant och genomfört åtgärderna enligt gällande standard och andra relevanta regelverk. Vi respekterar och följer alla aktuella regler och bestämmelser för området som en del av vårt åtagande att balansera skogsbrukets behov med bevarandet av den omgivande miljön. För mer frågor om ärendet, kontakta vd Magnus Larsson, tel 0280-59 30 17

Datum 2023-10-10
Kategori Fiskarhedens Trävaru, Okategoriserad, Startsida
Omfattande renovering av torkarna

Ett stort renoveringsprojekt av torkarna har precis genomförts och nu blir torkresultatet jämnare med minimal sprickbildning på virket. De gamla torkarna på Fiskarheden byggdes 1992 och för några år sen kom åtgärdsbehoven eftersom de var gamla och slitna. Istället för att bygga nytt valde man att byta ut det gamla och renovera till nyskick, eller till och med ännu bättre. Ett stort renoveringsprojekt drogs igång och under det senaste året har åtgärderna avlöst varandra med bland annat fläktväggsbyte, takbyte med ny ventilation, förstärkning av innerväggar, målning och tätning, byte och uppdatering av takflaps (tätningen mellan virket och taket), byte av basningssystem och temperaturgivare. – Det blev ett mycket mer omfattande jobb än vi först trodde, berättar Lennart Holmer, torkskötare som jobbat på Fiskarheden sen 2004 på olika platser bl a i råsorteringen och som truckförare. ”Förr använde vi torken enbart för vissa dimensioner, vi kunde inte kontrollera klimatet i torkarna.” Nu blir torkresultatet ännu jämnare och sprickbildningen på virket minimal.” Valet att behålla den gamla betongkonstruktionen istället för att bygga nytt är förstås positivt även ur hållbarhetssynpunkt, liksom tillvaratagandet av den gamla plåten för återanvändning och förstärkning av innerväggen. Renoveringarna har utförts av både egen personal och entreprenörer. Men än är det inte riktigt klart. Det som återstår för att torkarna ska vara i absolut toppskick är portarna, som sannolikt kommer rustas eller bytas lite längre fram.

Datum 2023-09-29
Kategori Fiskarhedens Trävaru, Okategoriserad, Startsida