Fortsätt till huvudinnehållet
Logo

Vi finns där din skog finns

Vi vet var Trollskuru ligger

Vi på Fiskarheden kan trakten och bryr oss om den. Prata med oss om du funderar på något som har med skogen att göra. Vi ser till att du får ut det rätta värdet av din skog, samtidigt som vi värnar om miljö och klimat. Här kan du läsa om några spännande platser i skogen nära dig.

Hitta din närmaste virkesköpare
Per Olsson – Malung, Vansbro, Gagnef, Dala-Floda och Mockfjärd.

Utsjö järnväg

”På 1800-talet exporterade värmlänningarna mycket skog söderut och efterfrågan var stor. De ville därför börja avverka i Västerdalarna, men på en fem kilometer lång sträcka saknades det flottningsförbindelse. Lösningen blev istället bygget av Utsjö järnväg som gick från Utsjö söder om Malung till Sjöhusen i det vattensystem som hänger ihop med Klarälven. Järnvägen invigdes 1873 men lades ner redan femton år senare, främst på grund av virkesbrist. Idag är rälsen borta och det går en väg på den gamla banvallen.”
Hans-Göran Laggar – Orsa, Mora-Våmhus, Rättvik och Falun

Rädbjörka

”Rädbjörka är en fäbod som hör till Bonäs by i Mora. Den ligger ungefär en halvmil norr om Orsasjön och finns omnämnd vid en fäbodinventering 1634, men kan vara ännu äldre. Rädbjörka är bland annat känd för sina hårkullor, däribland Lund-Mait Ersdotter som sålde sina smycken i Finland, Ryssland och Amerika. Idag består fäboden av drygt hundra byggnader. Skogen runt omkring fäboden är gammal och längs den porlande Rädån trivs många växter och djur.”
Dan Danielsson – Malung och Lima

Lyån

”Lyån rinner ur Lybergsmassivet norr om Malung och är ett fint bäcköringsvatten. Så småningom mynnar ån ut i Ogströmmen som ligger norr om Öje. Under många år flottades timmer i Lyån och öster om Lyåns fäbodar fanns en kilometerlång timmerränna. Tack vare rännan kunde timret flyta på, utan att det blev några ”brötar”. På 1960-talet revs trärännan och virket från den användes vid bygget av en stugby vid Fejmliden, nordväst om Hammarsbyn.”
Pär Johnsson – Klarälvdalen

Lessberget

”Lessberget är ett fint område en bit nordost om Ekshärad. Det här är en plats som ligger mig extra varmt om hjärtat. Jag var ofta på Lessberget som barn och det var också här som jag fick lära mig att jaga hare tillsammans med min farfars bror. Idag har jag egen skog på Lessberget och tillbringar mycket tid där. Den torra sommaren 2018 var det en stor skogsbrand i området, men själv hade jag tur. De lyckades få stopp på branden bara 200 meter från mitt skifte.”
Niklas Friberg – Orsa, Furudal, s Härjedalen och v Hälsingland

Trollbjörken

”Det finns många myter och historier kring Trollbjörken, eller Skattungbjörken som den också kallas. Den stod en bit öster om Skattungbyn och är idag borta, men det finns ympar av trädet på andra håll i Orsa. Vad som är underligt med Trollbjörken är att den bara tappar sina löv vart tredje eller fjärde år på grund av en mutation, till skillnad från varje år som är det vanliga. På platsen där den ursprungliga Trollbjörken stod finns idag en informationsskylt från Riksantikvarieämbetet.”
Carl-Henrik Öjeberget – Fryksdalen

Guddulaisnoppi

”Guddulaisnoppi är en jättefin plats i finnskogen utanför Torsby. Området kallas finnskogen efter alla de finländare som flyttade hit på 1600-talet och visste hur de kunde försörja sig i storskogen. De använde svedjebränning för att skapa sina egna små jordbruk, mitt ute i vildmarken, och det har präglat landskapet. Jag gillar Guddulaisnoppi och har varit där en del. Härifrån höjden har man fin utsikt mot sjön Boviggen och det finns älg, hare och skogsfågel. På senare tid har det även dykt upp kronhjort.”
Per Olsson – Malung, Vansbro, Gagnef, Dala-Floda och Mockfjärd.

Ärten

“Sjön Ärten ligger ett par mil sydväst om Vansbro, alldeles nära gränsen till Värmland. Här finns en av Sveriges få fyndigheter av halvädelstenen ametist, en lilafärgad bergskristall. I Ärten kan du se den i sprickor i berggrunden och som grus i strandkanten. Om du hittar en ametist här kan du titta på den, men du får inte ta med den hem. Sedan 1976 är Ärten ett naturreservat utifrån sina stora geologiska värden.”
Pär Johnsson – Klarälvdalen

Brattfallet

“Bara tre kilometer från där jag bor ligger Brattfallet, ett tio meter högt vattenfall i Halgån. Ända fram till 1970-talet flottade man timmer härifrån ner till Klarälven. När det är mycket vatten i Halgån är Brattfallet storslaget. Är vattennivån istället låg är fallet en populär plats för klättrare. I närheten av Brattfallet finns det en hög repbro där du kan ta dig över ån. Och i skogarna runtomkring finns det gamla fångstgropar för både älg och varg.”
Peter Jonsson – Klarälvdalen

Björnåsen

”För mig är det en speciell plats eftersom jag var här med min far redan när jag var sju år. Han var med och avverkade en kraftledningsgata och skogen var full av folk som monterade kabel. En av dem tog sig ner från en stolpe genom att åka linbana på en vajer. Det var imponerande för en ung grabb. Sedan minns jag också pappas lilla Fergusontraktor. Utrustningsmässigt har det hänt en del inom skogsbruket, kan man säga. Ett annat minne från den där dagen i Björnåsen är smaken av ägg, kaviarsmörgås och Oboj. Världens bästa matsäck, tyckte jag då. ”
Dan Danielsson – Malung och Lima

Söta potta

”Söta Potta är en källa som ligger intill Södra Fenningsberget, öster om Lima. Det sägs att det var Gustav Vasa som namngav källan när han rastade här 1521 på väg till Sälen. Här lär han också ska ha ristat in sitt namn, en krona, ett kors och årtalet i en al som stod intill källan. Alen står inte kvar, men man kan fortfarande åka förbi och titta på själva källan. En annan sak som är intressant med Fenningberget är att skogen växer väldigt bra här, trots att den ligger så högt.”
Johan Sjöblom – Älvdalen, Särna, Idre och Mora norra, s Härjedalen

Garberget

”Skogarna och markerna som vi arbetar med har varit med om mycket och brukats av många generationer, det blir man påmind om ibland. Som för några år sedan när jag fick höra berättelsen om Norgevägen. Den går över Garberget, väster om Särnaheden. Det sägs att prästen från Trondheim kom den vägen på 1600-talet när han skulle hålla husförhör i Särnaheden och Särna. På den tiden hörde norra Dalarna till Norge. En gång ska prästen ha stannat högst uppe på Garberget för att räkna husen och då hann nattvardsvinet frysa.”
Hans Karlsson – Venjan och Mora.

Norrgårdssälen

”I mitt distrikt finns det många fina platser, bland annat Norrgårdssälen. Det är den äldsta och största fäboden i Venjans socken i Mora kommun. Från början gick den under namnet Skinnarsälen och det sägs att namnet kom från en skinnskräddare som först slog sig ner här. Kanske så tidigt som på 1500-talet. Norrgårdssälen ligger fem kilometer väster om Venjan. Den har ett ganska högt läge och härifrån har man jättefin utsikt över Transtrandsfjällen. På somrarna lever fäboden upp och många åker hit för att fira midsommar. Det är nog svårt att hitta en mer genuin plats"
Stefan Eriksson – Rättvik, Leksand och Siljansnäs

Trollskuru

”Trollskuru är en spännande, historisk plats som ligger norr om Vikarbyn utanför Rättvik. Om man översätter namnet till rikssvenska blir det Trollens skåra. Det sägs att Trollskuru blev till av en isälv som gick under inlandsisen. Nu växer det gran här i dalgången och på vårarna brukar det finnas mycket blåsippor, kanske för att marken är så kalkrik. En av klipporna i Trollskuru är av ortoceratitkalksten och där finns det extra mycket fossil att titta på. Klippan ligger precis där dalgången delar sig.”

Träffa en virkesköpare

Vi på Fiskarheden kan trakten och bryr oss om den. Prata med oss om du funderar på något som har med skogen att göra. Vi ser till att du får ut det rätta värdet av din skog, samtidigt som vi värnar om miljö och klimat.