Fortsätt till huvudinnehållet
Logo

Här håller sig Fiskarhedens personal i trim inför jul

När SATS i Sälen stängde 2012, jobbade Joel Krigström där och drömmen var att starta egen träningsverksamhet. På samma gång hade Fiskarheden ett gym, men utan tränare. Olle Larsson, Fiskarhedens dåvarande VD hade tränat på SATS i Sälen, och erbjöd då Joel att träna sågverkets personal.

Joel startade företaget Fjällboxen Sälen med egen lokal hemma på gården i Sälen med företagsträning, grupp- och personlig träning för ortsbefolkning och turister, men även individuellt för Fiskarhedens personal i Sågens eget gym. Han fick fria händer att göra om gymmet och bygga upp verksamheten för grupper.  

-Det liknade först ett kontor med lite gymnastikredskap, minns han.
Gummimattor las in på golvet och utrustningen kompletterades.

Fiskarheden satsar på sin personal
På Fiskarheden kördes första passet den 1 maj 2012. Idag bedrivs ”small group training” för 3-6 personer åt gången, 10 pass per vecka. Majoriteten av deltagarna går 2 pass i veckan.

-Fiskarheden satsar på sin personal, det är inte många företag som erbjuder så mycket träning. Vi kör funktionell styrketräning med fokus på rörlighet och att lära sig lyfta rätt. Vi praktiserar fria vikter, gymnastik, kettlebells, ringar och räcken på öppen yta, berättar Joel Krigström. De som börjar träna fortsätter så länge de jobbar kvar. Genom de små grupperna individanpassas träningen, med hänsyn till eventuella fysiska hinder som man jobbar med. Det blir väldigt personligt. Sen har man roligt också, de flesta gillar gemenskapen. Man umgås och träffas över gränserna. Det är mixade grupper från kontoret, städ och sågverket.

-Vilorna är viktiga, då har vi tid att prata. Jag tror det blir en slags ventil i vardagen att mötas och träna över avdelningsgränserna, säger Joel.

Ulf Johansson jobbar som kvalitetsansvarig på justerverket. Han har tränat i tolv år, ända sen det började, två gånger per vecka.

-Jag tränar för att jag mår bättre av det. Jag blir piggare och orkar mer efter jobbet på fritiden. Och så håller jag vikten. För några år sen hade jag ont i ett knä, då blev det fokus på det och jag tränade bort det. Vi sporrar varandra och tävlar lite mot varandra också. Att träna i grupp är bra, om man har en sämre dag peppar man varandra. Sen är Joel duktig på att inspirera och peppa oss, säger Ulf Johansson.

Ulf Johansson och Ingemar Sköldner har sporrat varandra i över 11 år.

Att kombinera skiftarbete med träning kan vara utmanande. Hur löser ni det?

-Det är förstås utmanande men dagskiftet tränar på eftermiddagen och kvällsskiftet kommer innan jobbet. I början var det mest kontoret, nu kommer allt fler från sågverket, säger Joel Krigström.

Du bör vara starkare än det tyngsta du gör

Joel Krigström

-Många har stillasittande jobb på kontor eller i truck, och behöver röra på sig och belasta kroppen. Andra jobbar mer fysiskt med tunga lyft med brädor. För dem är det viktigt att ha den fysiska grunden och att lyfta rätt. Att ha marginaler är viktigt, du bör vara starkare än det tyngsta du gör, för att minimera skaderisken.

Hur tränar vi om 10 år?

-Träningstrenden går uppåt. Det kommer alltmer rön om fördelarna med träning för både äldre och ungdomar, det är inte farligt för barn och ungdomar träna på rätt sätt. Gärna helkroppsövningar. Även de som har artros mår bra av att träna, vilket man inte alltid trott. Styrketräning ökar också som komplement till annan idrott, t ex fotboll och längdåkning. Det håller skador borta och är en fördel framförallt för tjejer i vissa idrotter, t ex slalom.

Favoritövning på företaget? Plankan?
-Nä, snarare bänkpress och marklyft.

Hur gör du själv för att hålla dig i form?

– Jag behöver hålla mig i form för att orka leda passen på ett bra sätt. Jag är noga med kosten, ser till att få i mig bra mängd med protein. Det blir ungefär 5 pass per vecka, styrketräning och tyngdlyftning ett par gånger, även konditionsträning och crossfit två gånger per vecka. Löptränar mycket på sommaren. Åker slalom på vinterhelgerna.

Joel Krigström, Fjällboxen Sälen, tränare och PT för Fiskarhedens personal.

Datum: 2023-12-07
Kategori: Koncern, Okategoriserad, Startsida