Fortsätt till huvudinnehållet
Logo

Kvinnliga skogsägare träffades i Torsby

Under gemytliga former samlades ett fyrtiotal kvinnliga skogsägare i Sahlströmsgården under torsdagskvällen när Fiskarheden arrangerade skogskväll.

Nästan hälften av alla skogsägare i landet är kvinnor och andelen ökar

Lars-Erik Nilsson, Fiskarheden

– Med ett trevligt och innehållsrikt program, där det skogliga varvas med annat, hoppas vi att deltagarna får med sig nya insikter men också tillfälle att knyta nya kontakter med andra skogsägare, berättar Lars-Erik Nilsson, virkesköpare vid Fiskarheden. “Nästan hälften av alla skogsägare i landet är kvinnor och andelen ökar.” “Skogen är väldigt traditionell och ofta är det männen som hörs och syns, men vi vill ändra på det.” “Vi vill att alla ska känna sig välkomna till oss,” säger han.

Stämningen var god och diskussionerna tilltog ju längre kvällen framskred och när den var till ända ville inte frågorna ta slut. Irene Andersson, skogsägare i Fensbol, kom för programpunkterna men också för att träffa andra skogsägare.

Herregud, sitter jag på en guldgruva med min skog?

Irene Andersson, skogsägare


– Jag var nyfiken på Lovisa, men har också lärt mig en del om skogsbruksplaner och hur man ser olika skikt med flera parametrar i skogen. ”Herregud, sitter jag på en guldgruva med min skog?”, funderar hon. ”Sen har jag träffat en vän ikväll som jag inte sett på många år,” säger hon och skrattar.

Ha en plan och våga lita på dig själv

Lovisa Modig, elitidrottare och skogsvårdsentreprenör

Den röda tråden var hur man planerar mot ett mål, vare sig det gäller skogsägande, idrott eller annat. Lovisa Modig, landslagsskidåkaren som sadlat om till elitlöpare, var med och berättade om sin idrottskarriär och vikten av att planera, satsa och våga tro på sig själv.
– Sök kompetens, läs och prata med människor som har erfarenhet. Våga testa. Det kommer medgångar och motgångar. Ha en plan och våga lita på dig själv, uppmanar Lovisa, med erfarenhet av både idrott och jobb som skogsvårdsentreprenör.

För skogsägaren är det viktigt att ha en plan av flera skäl. En skogsbruksplan fungerar som styrmedel för både skogen och fastigheten. Den är ett bra underlag för skatteoptimering, certifiering och vid värdering och försäljning, berättade Martin Eriksson, som erbjuder skogsbruksplaner i Nordvärmland. Carl-Henrik Öjeberget, virkesköpare vid Fiskarheden, gick igenom hur certifiering fungerar och svarade tålmodigt på många bra frågor från skogsägarna.

“Ha en plan och våga lita på dig själv,” uppmanar Lovisa Modig, med erfarenheter från elitidrotten och som skogsvårdsentreprenör.
Nästan hälften av landets skogsägare är kvinnor, och andelen ökar.
Datum: 2023-11-20
Kategori: Fiskarhedens Trävaru, Okategoriserad, Startsida