Fortsätt till huvudinnehållet
Logo

Omfattande renovering av torkarna

Ett stort renoveringsprojekt av torkarna har precis genomförts och nu blir torkresultatet jämnare med minimal sprickbildning på virket.

De gamla torkarna på Fiskarheden byggdes 1992 och för några år sen kom åtgärdsbehoven eftersom de var gamla och slitna. Istället för att bygga nytt valde man att byta ut det gamla och renovera till nyskick, eller till och med ännu bättre.

Ett stort renoveringsprojekt drogs igång och under det senaste året har åtgärderna avlöst varandra med bland annat fläktväggsbyte, takbyte med ny ventilation, förstärkning av innerväggar, målning och tätning, byte och uppdatering av takflaps (tätningen mellan virket och taket), byte av basningssystem och temperaturgivare.

– Det blev ett mycket mer omfattande jobb än vi först trodde, berättar Lennart Holmer, torkskötare som jobbat på Fiskarheden sen 2004 på olika platser bl a i råsorteringen och som truckförare. ”Förr använde vi torken enbart för vissa dimensioner, vi kunde inte kontrollera klimatet i torkarna.” Nu blir torkresultatet ännu jämnare och sprickbildningen på virket minimal.”

Valet att behålla den gamla betongkonstruktionen istället för att bygga nytt är förstås positivt även ur hållbarhetssynpunkt, liksom tillvaratagandet av den gamla plåten för återanvändning och förstärkning av innerväggen.

Renoveringarna har utförts av både egen personal och entreprenörer. Men än är det inte riktigt klart. Det som återstår för att torkarna ska vara i absolut toppskick är portarna, som sannolikt kommer rustas eller bytas lite längre fram.

Datum: 2023-09-29
Kategori: Fiskarhedens Trävaru, Okategoriserad, Startsida