Fortsätt till huvudinnehållet
Logo

Skogselever på besök i Torsbyskogen

Vi har haft besök i skogen utanför Torsby av en grupp elever från Klarälvdalens folkhögskola. Virkesköparna Pär, Peter, Calle och Lasse visade en trakt under pågående avverkning och berättade om förarbetet och planeringen. Eleverna, som kommer från olika platser i landet, går den ettåriga skogliga kursen på distans, med ett antal fysiska träffar på skolan i Stöllet.
– Kursen innehåller mycket praktik, 6+6 veckor ute på skogliga arbetsplatser, berättar kursledare Nils Miltander.

Eleverna fick en pratstund med Fiskarhedens skördarförare om avverkningsarbetet.

Det är påtagligt att den skogliga arbetsmarknaden är god, flera av eleverna har redan fått erbjudanden om jobb. Cina Rattfeldt sökte till kursen när hon blev skogsägare, för att lära sig mer om skogen. Nu har hon redan fått ett traineejobb på ett skogligt företag som väntar efter kursen.

Cina Rattfeldt, nybliven skogsägare och elev vid folkhögskolan i Stöllet.

Nathalie Widen har jobbat som virkesmätare i tre år på Edanesågen. Hon har inte bestämt om hon ska satsa på skola eller jobb efter kursen, men är redan erbjuden jobb.

William Röös, som är resemontör vid sidan av studierna, ska plugga i Gammelkroppa efter kursen.
-Jag siktar på ett virkesköparjobb. Jag gillar att göra affärer, att ha frihet under ansvar, berättar William.

Filip Ljuus, som jobbar vid sidan av studierna hemma i Ljusdal, funderar på att läsa vidare till skogstekniker och skulle kunna tänka sig att jobba med planering.Datum: 2023-03-22
Kategori: Fiskarhedens Trävaru, Okategoriserad, Startsida