Fortsätt till huvudinnehållet
Logo

Fiskarheden åker Stafettvasan

Fredagen den 3 mars går Stafettvasan mellan Sälen-Mora. På startlinjen står ett starkt lag från Fiskarhedens Skogsavdelning. 

Det här är upplägget för dagen:
Redan på startsträckan toppar vi med urstarka åkaren och Oxbergsatleten Mattias Johansson. Mattias har förberett sig med skogsröjning på dagarna och skidåkning i Vasaloppsspåret kvällstid. 

Det är hemligt ända till start

Han har tränat starter för bästa tänkbara utgångsläge till första backen i Sälen, och kommer gå hårt där på treans växel, för att sen glida ut på myrarna på femmans växel. 

Frågan är om det blir klister, burkvalla eller ruggat?

– Det är hemligt ända fram till start, säger Mattias Johansson som däremot avslöjar att han och andrasträckans Ove Pettersson tränat växlingar i smyg under vintern. I Mångsbodarna räknar vi med att Ove går ut i täten mot Risberg och Evertsberg. Sträckan är noga vald för varje åkare, i Oves fall var andrasträckan självklar eftersom han kommer drivas av hemlängtan till Evertsberg och därmed maximera farten dit. De tuffa 24 kilometrarna innehåller flera långa motbackar men Ove är väl förberedd med många mil på både rullskidor, skidor och cykel. Skidvalet står mellan tre par stakskidor eftersom Ove kör ovallat på tävlingsdagen.

Rycket kommer i Lundbäcksbackarna

På tredje sträckan är planen att Lars Pettersson går ut hårt redan från Evertsberg, i fartställning ner till Vasslan för att sen öka ännu mer upp mot Björnarvet. RYCKET kommer i Lundbäcksbackarna. Lars har grundstyrkan och starkt flås genom mycket skogsröjning, styrketräning och crossfit. Dessutom har han 20-30 mil skidor i benen.

Och kvällen innan loppet?

-Då förbereder jag mig noga med pasta carbonara i mängder, berättar Lars.

Rasmus Vikström kör fjärde sträckan Oxberg-Hökberg, som är småkuperad och passar Rasmus som är en allroundåkare, med intensiv träning bakom sig i form av både klassisk skidåkning och skogsskidor, samt drag med hund. 

Skogsskidåkningen nyttjar han om det blir trångt och han behöver runda täten med en genväg i skogen.

Formen har han toppat med slipstreamträning, som kan bli användbart i de långa utförslöporna efter Gopshus. Skogsskidåkningen nyttjar han om det blir trångt och han behöver runda täten med en genväg i skogen. På sista sträckan kommer det att gå, om möjligt, ännu fortare, med Stefan Gren, som kört hela tre ordentliga skidpass i år och specialtränat stakningsmusklerna genom att bära tunga fiskeryggsäckar på pimplingstävlingar hela vintern. Hans enorma armstyrka efter idogt arbete med isborren kommer sannolikt väl till pass på upploppsrakan i Mora. 

Om det blir en spurt, hur förberedd är du på det?

-Då förlitar jag mig på min explosivitet som fd hockeyspelare med korta snabba muskler, säger Stefan.


Du hejar väl på oss?
Följ oss gärna i Vasaloppsappen, nr 288.

Datum: 2023-03-03
Kategori: Fiskarhedens Trävaru, Okategoriserad, Startsida