Fortsätt till huvudinnehållet
Logo

Hallå Linn Persson!

Imorgon kör Linn Persson första individuella loppet i skidskytte-VM, sprint 7,5 km. Vi fick en pratstund med henne häromdagen, direkt efter sista testracet i Östersund innan avfärd mot Oberhof.

Under innevarande säsong har hon uppnått fantastiska prestationer med höga och jämna resultat. Vad ligger bakom det?

– Jag är jättenöjd med det jag har gjort i vinter, kanske framförallt med skytteprocenten och skyttehastigheten. Sen har även åkningen varit stabil, det har gjort att de fina resultaten har kommit, säger Linn, som tagit två individuella pallplatser i Världscupen i år och ligger på topp 10 i totalen. 

Det har hunnit bli ganska många år för Linn i spåret och på vallen. Redan som 8-9-åring testade hon skidskytte.
– Min äldre bror höll på med skidskytte och som lillasyster följde jag väl bara med. Så det var genom honom jag började.

Hem till Värmland

Först åkte hon längdskidor hemma i klubben i Östmark, när hon sen började skolan i Torsby blev det skidskytte i klubben SK Bore, som hon fortfarande tävlar för. Nu bor hon i Östersund, i närheten av många landslagskollegor men då och då åker hon hem till Värmland. 

– Där träffar jag gärna brorsan med barn och familj, mamma, pappa och mormor. Och så tränar jag förstås, säger Linn som vistas mycket i skog och mark, inte bara under träning utan även när hon hjälper till med vedhanteringen hemma hos föräldrarna.

– Du har väl hört klippet från premiären när pappa vrålade på mig om veden? skrattar hon. När speakern tystnade hördes Linns pappas röst över stadion:

“Åker du tillräckligt snabbt slipper du dra in ved!”

Händelsen blev viral med många goda skratt. Hör hela historien HÄR.

Skogen inpå knutarna

– Jag är född och uppvuxen med skogen inpå knutarna, familjen har skog där jag har hjälpt till med bland annat röjning och annan skogsskötsel. Sen blir det förstås många löpturer i skogen. Familjen har älghundar och Linn jagar älg när hon hinner. ”Och till våren lär det bli en del barkborrejakt på våran skog”, funderar hon.

Vm i Oberhof

Hur laddar du inför ett VM-lopp?

– Egentligen är det inget speciellt, utan jag försöker göra som inför alla lopp. Jag är noga med att få i mig mat tre timmar innan start. Om det är en sen start blir det nån aktivitet på morgonen, jogging, cykling eller annat för att inte bli slö.

Första individuella lopp är sprinten den 10 februari. Linn har goda erfarenheter av sprint sen hon och Anna Magnusson tog andra resp första plats i ett Världscuplopp tidigare i vinter. Därefter återstår flera lopp men vilka som åker presenteras på presskonferenser under mästerskapet. VM inleddes med mixstafett och nu återstår ytterligare två stafetter, singlemix- och damstafett.

“Om det är en sen start blir det nån aktivitet på morgonen, jogging, cykling eller annat för att inte bli slö.”

– Stafett är alltid kul att köra och vi har väldigt bra minnen med ett OS-guld i Peking 2022 och ett OS-silver i Pyeong Chang 2018. Singlemixstafetten känns lite mer som show med lite tjo och tjim, med väldigt kort skidåkning och det går fort, skyttet är snabbt och man kör flera sträckor så det blir att köra, stanna o vänta och köra igen, vilket känns lite mer som show. 

Vad gör du när du ska koppla av?

– Om jag är ensam på läger eller tävling kollar jag telefonen på sociala medier eller serier. Eller ringer hem och pratar med familjen eller sambon. Sen pluggar jag till fysterapeut, i långsam fart när jag hinner, poäng för poäng. Det är ett sätt att koppla bort skidskyttet lite. Det är skönt att ha nånting vid sidan av, så att inte hela livet kretsar kring bara skidskyttet.

– Hemma med sambon är det mycket träning, annars lagar vi mat, kollar serier, umgås med vänner.

Vi håller tummarna för dig, nu först i morgondagens sprint, men också i övriga tävlingar.
Stort lycka till, Linn!

Linn Persson
Datum: 2023-02-09
Kategori: Fiskarhedens Trävaru, Startsida