Meny Stäng Sök Stäng

Aktuellt hos fiskarheden

Sune, 93, skogsveteran som barnboksdebuterar

15 October 2020 - 
Allmänt
Sune och Hans

Sune Ellström och Hans Karlsson går igenom hur skogen ska skötas den närmaste tiden.

Skogen har varit både levebröd och intresse för Sune Ellström, 93. Och pennan har alltid funnits med som ”själsutjämnare”.

— Skogarna ska skötas, säger Sune och går igenom planerad röjning och gallring tillsammans med Hans Karlsson vid Fiskarheden. ”Det är viktigt att förbereda för kommande generationer”, säger Sune och passar på att beställa en skogsbruksplan. Han har fyra döttrar och många barnbarn spritt över landet.

Sunes skogliga bana startade genom att som 13-årig kolvedshuggare kvista av sig fingrarna på vänstra handen. Han har sedan jobbat inom skogen med många olika roller och avslutade sin karriär som förvaltare på Södra Venjans Besparingsskog.

Sune har alltid diktat och skrivit, och var bl a första ansvariga utgivare för Järnanytt. Många muntliga berättelser för barnen när de var små har nu satts på pränt och Sune har precis debuterat som barnboksförfattare med boken ”Grissagan”. Ytterligare två barnböcker finns nedtecknade och ligger i startgroparna för publicering. Förutom böcker har Sune gjort flera diktsamlingar och medverkar i en podd om skogsbrukets historia.