Meny Stäng Sök Stäng

Vi vet var Trollskuru ligger

Vi på Fiskarheden kan trakten och bryr oss om den. Prata med oss om du funderar på något som har med skogen att göra. Vi ser till att du får ut det rätta värdet av din skog, samtidigt som vi värnar om miljö och klimat. Här kan du läsa om några spännande platser i skogen nära dig.


Trollskuru

Martin Spånberg, virkesköpare i Älvdalen, Särna, Idre och Rättvik

”Trollskuru är en spännande, historisk plats som ligger norr om Vikarbyn utanför Rättvik. Om man översätter namnet till rikssvenska blir det Trollens skåra. Det sägs att Trollskuru blev till av en isälv som gick under inlandsisen. Nu växer det gran här i dalgången och på vårarna brukar det finnas mycket blåsippor, kanske för att marken är så kalkrik. En av klipporna i Trollskuru är av ortoceratitkalksten och där finns det extra mycket fossil att titta på. Klippan ligger precis där dalgången delar sig.”


Norrgårdssälen

Hans Karlsson, virkesköpare i Venjan, Mora och Leksand

”I mitt distrikt finns det många fina platser, bland annat Norrgårdssälen. Det är den äldsta och största fäboden i Venjans socken i Mora kommun. Från början gick den under namnet Skinnarsälen och det sägs att namnet kom från en skinnskräddare som först slog sig ner här. Kanske så tidigt som på 1500-talet.

Norrgårdssälen ligger fem kilometer väster om Venjan. Den har ett ganska högt läge och härifrån har man jättefin utsikt över Transtrandsfjällen. På somrarna lever fäboden upp och många åker hit för att fira midsommar. Det är nog svårt att hitta en mer genuin plats för det.”


Garberget

Martin Spånberg, virkesköpare i Älvdalen, Särna, Idre och Rättvik

”Skogarna och markerna som vi arbetar med har varit med om mycket och brukats av många generationer, det blir man påmind om ibland. Som för några år sedan när jag fick höra berättelsen om Norgevägen. Den går över Garberget, väster om Särnaheden.

Det sägs att prästen från Trondheim kom den vägen på 1600-talet när han skulle hålla husförhör i Särnaheden och Särna. På den tiden hörde norra Dalarna till Norge. En gång ska prästen ha stannat högst uppe på Garberget för att räkna husen och då hann nattvardsvinet frysa.” 


Kungskällan

Johan Sjöblom, virkesköpare i Älvdalen, Särna, Idre och Norra Mora

”I Sverige finns det flera platser med namnet Kungskällan. En av dem ligger nedanför Sovaldbergs fäbod i Älvdalen, alldeles intill en av våra avverkningsplatser. Här lär Karl XI ha rastat 1686 när han kom från en inspektion av försvarsanläggningen Rots skans. På samma resa ska han också ha varit med vid ett bröllop i Älvdalen. Det sägs att Karl XI gav pengar till församlingen, till brudparet och till en harpaspelare som underhöll. Kungen ska dessutom ha dansat med bruden.”Blåbärskullen

Leif Henriksson, virkesköpare i Fryksdalen

”Blåbärskullen är det högsta berget i Gräsmarks socken i Sunne kommun. Det är 425 meter högt och kallades förr både Blåberg och Blåbergshögda.
På 1960-talet byggdes en jättehög tv-mast högst upp på berget. 1979 blev det ett väldigt drama när masten knäcktes av ett snöoväder och nära 200 000 hushåll blev utan tv-bild i flera dagar. Senare lyckades man laga masten, men den som står här idag är inte riktigt lika hög som originalversionen.” 


Söta Potta

Dan Danielsson, virkesköpare i Malung och Lima

”Söta Potta är en källa som ligger intill Södra Fenningsberget, öster om Lima. Det sägs att det var Gustav Vasa som namngav källan när han rastade här 1521 på väg till Sälen. Här lär han också ska ha ristat in sitt namn, en krona, ett kors och årtalet i en al som stod intill källan. Alen står inte kvar, men man kan fortfarande åka förbi och titta på själva källan. En annan sak som är intressant med Fenningberget är att skogen växer väldigt bra här, trots att den ligger så högt.”


Björnåsen

Peter Jonsson, virkesköpare i Klarälvdalen

”Just nu håller vi på och gallrar i Björnåsen. För mig är det en speciell plats eftersom jag var här med min far redan när jag var sju år. Han var med och avverkade en kraftledningsgata och skogen var full av folk som monterade kabel. En av dem tog sig ner från en stolpe genom att åka linbana på en vajer.

Det var imponerande för en ung grabb. Sedan minns jag också pappas lilla Fergusontraktor. Utrustningsmässigt har det hänt en del inom skogsbruket, kan man säga. Ett annat minne från den där dagen i Björnåsen är smaken av ägg, kaviarsmörgås och Oboj. Världens bästa matsäck, tyckte jag då. ”


Brattfallet

Pär Johnsson, virkesköpare i Klarälvdalen

“Bara tre kilometer från där jag bor ligger Brattfallet, ett tio meter högt vattenfall i Halgån. Ända fram till 1970-talet flottade man timmer härifrån ner till Klarälven.

När det är mycket vatten i Halgån är Brattfallet storslaget. Är vattennivån istället låg är fallet en populär plats för klättrare. I närheten av Brattfallet finns det en hög repbro där du kan ta dig över ån. Och i skogarna runtomkring finns det gamla fångstgropar för både älg och varg.”


Ärten

Per Olsson, virkesköpare i Malung, Vansbro, Gagnef, Dala-Floda och Mockfjärd

“Sjön Ärten ligger ett par mil sydväst om Vansbro, alldeles nära gränsen till Värmland. Här finns en av Sveriges få fyndigheter av halvädelstenen ametist, en lilafärgad bergskristall.

I Ärten kan du se den i sprickor i berggrunden och som grus i strandkanten. Om du hittar en ametist här kan du titta på den, men du får inte ta med den hem. Sedan 1976 är Ärten ett naturreservat utifrån sina stora geologiska värden.”

Följ med oss ut i skogen

Instagram

Följ oss i vår vardag på Fiskarhedens Trävaru. Det kan bli allt från virkesköp i Ekshärad, gallring i Lillhärdal eller virkesoptimering i CT-loggen i Fiskarheden. Välkommen!