Meny Stäng Sök Stäng

Pressmeddelanden

2022-10-12

Fiskarheden tar täten inom privata 5G

Fiskarhedens Trävaru AB kommer tillsammans med Radtonics bygga ett av landets första privata 5G-nät. Sågverket blir därmed ett av Europas fem mest digitaliserade sågverk med möjlighet till ännu mer effektiv och hållbar produktion samt ökad säkerhet vid arbetsplatsen.

Fiskarheden, som är ett av Sveriges modernaste och största privata sågverk, och utmanaren inom 5G på företagsmarknaden, Radtonics, har ingått avtal för 5G-utbyggnad vid Fiskarhedens anläggning i Transtrand, Dalarna. Fiskarheden blir därmed ett av de första företagen som drar nytta av avregleringen av marknaden för privata 5G-nät från början av 2022, och bygger eget nät.

-Vi på Fiskarheden ska vara ledande inom digitalisering. Genom att ta steget att implementera ett 5G-nät, och med partnerskapet med Radtonics, ser vi fram emot de lösningar vi kan skapa. ”Vi har tidigare arbetat med andra lösningar men nu är tiden mogen för ett privat 5G-nätverk som grund för vårt industriella företagsnätverk”, säger Sven Erik Andersson, CIO vid Fiskarhedens Trävaru AB.

Radtonics, ett svenskt företag med globala ambitioner, har utvecklat en unik lösning för privata industriella nätverk för 5G. Genom detta kan de bygga högkvalitativa industriella nätverk på ett enkelt, automatiserat och kostnadseffektivt sätt.

-Vi är mycket stolta över att bli utvalda av Fiskarheden för att designa och bygga deras privata 5G-nätverk, säger Patric Lind, VD och medgrundare av Radtonics. ”Den unika lösning vi kommer att leverera, med integrationen av 5G-radio, är inriktad på industriella nätverk. Mot bakgrund av att det nu är möjligt att bygga privata 5G-nät även i Sverige ser vi ett liknande behov från många företag på den svenska marknaden”.

Läs mer i pressmeddelandet nedan.

För information, kontakta:
Sven-Erik Andersson, CIO på Fiskarhedens Trävaru AB, tel +46 70-646 66 29, sven-erik.andersson@fiskarheden.se
Patric Lind, vd för RADTONICS, tel +46 761 050 823, patric@radtonics.com


2022-03-02

Snart öppnar ICA Kläppen

Fiskarhedens Fastigheter och ICA-handlaren Carl-Johan Åkerstedt, etablerar ny ICA-butik på Kläppen Ski Resort i Sälenfjällen. Butiken kommer att ligga intill riksväg 66, bredvid Gondol Sälens dalstation, nära skidåkningen och ha en stor parkering för enkel anslutning samt generösa öppettider.

– Det här är ett betydelsefullt samverkansprojekt som kommer att gynna både lokalbefolkning och turister, säger Louise Larsson, ansvarig för Fiskarhedens Fastigheter.

Preliminärt kommer den nya ICA-butiken att kunna öppnas i december 2022. Det blir en butiksyta på ca 300 kvm med fullt sortiment och öppet dygnet runt, varje dag hela året.

– Butiken blir strategiskt placerad och kommer att locka såväl lokalbefolkning som gäster och förbipasserande, säger Gustav Eriksson, VD på Kläppen Ski Resort. Våra gäster har dessutom länge efterfrågat en större och mer centralt placerad matbutik i närområdet. Det är viktigt för en växande destination som Kläppen Ski Resort att kunna erbjuda bra service som gör att gäster inte behöver använda bilen på sin semester. Vi är väldigt glada att kunna erbjuda dem detta redan till nästa vintersäsong.

Det är Carl-Johan Åkerstedt, ICA-handlaren i Sälen by, som etablerar ännu en butik i kommunen. En van ICA-handlare och en välkänd lokalprofil.

– För mig är det oerhört kul att få vara med från början och bygga upp en butik från start, säger Carl-Johan. Hög servicegrad blir det också i och med att den kommer att vara öppen dygnet runt. Under ordinarie öppettider kommer butiken att vara bemannad men resterande tid loggar kunderna in i ICA To Go-appen med sitt bank-ID och betalar med Swish.

En sådan här satsning skulle vara svår utan den goda samverkan som finns här.

– Ett gott samarbete mellan oss företagare gör processen möjlig. Dessutom har kommunen varit mycket hjälpsamma i planeringsarbetet. Vi är glada och tacksamma att ha med dem på tåget, avslutar Louise Larsson.

För information, kontakta:
Louise Larsson, Fiskarhedens Fastigheter, tel 076-006 36 96 louise.larsson@fiskarheden.se
Carl-Johan Åkerstedt, ICA-handlare, tel 073-682 68 21, carl-johan.akerstedt@nara.ica.se
Gustav Eriksson, vd Kläppen Ski Resort, tel 070-690 71 69, gustav.eriksson@klappen.se


2022-02-1

Fiskarheden förvärvar Älvdalsfönster

Fiskarheden blir ägare till Älvdalsfönster AB. Förvärvet är ett steg mot visionen att vara en växande, hållbar samhällsbyggare med nöjda kunder i alla led. Ambitionen att utveckla vidareförädlingen av den lokala råvaran kommer att gagna både oss, regionen och den lokala skogsägaren.

-Vi går nu in i en för oss ny verksamhet som vidareförädlar virke av hög kvalité. Vi skapar på så sätt synergier inom värdekedjan och det är något som vi vill bygga vidare på i framtiden, säger Magnus Larsson vd vid Fiskarhedens Trävaru AB.

Älvdalsfönster är ett familjeföretag med ett starkt varumärke och många likheter med Fiskarheden. Det är lokalt förankrat i bygden, har väl fungerande tillverkningsmetoder och med en fin råvara skapas produkter av hög kvalitet. Älvdalsfönster grundades 1924 och är ett av Sveriges äldsta fönsterföretag. Idag är det fjärde generationen som driver det genom bröderna Erik och Mats Peterson.

-När vi stod inför en generationsväxling var det inte aktuellt med övertagande inom familjen, berättar Erik Peterson, tidigare ägare och VD. Vi var måna om att hitta en köpare som ville utveckla och driva företaget vidare och då föll valet på Fiskarheden.

Älvdalsfönster, som idag har 14 anställda, tillverkar både kulturfönster med allmogeprofil, fönsterdörrar och standardfönster. Försäljningen sker i huvudsak över hela Sverige och kunderna är till hälften privata och resterande produktion går till byggfirmor samt återförsäljare inom bygghandeln.

För mer information kontakta:
Magnus Larsson, vd Fiskarhedens Trävaru AB, tel 076-832 92 36


2021-11-26

BRF Tranantorget – nytt samarbete mellan Fiskarheden och Kläppen

För att möta efterfrågan på bostäder i fjällen har vi nu tillsammans satt spaden i marken och inlett bygget av bostadsrättsföreningen Tranantorget i Kläppen. Det är ett samarbete mellan Fiskarheden och Kläppen, som båda vill expandera och är måna om en långsiktig utveckling i Malung-Sälens kommun. Att vi dessutom är familjeägda och verksamma i närheten av varandra är ytterligare en fördel.

– Kläppen är en fantastisk anläggning som också har ett stort hjärta för det lokala. Våra kompetenser och erfarenheter kompletterar varandra, och att driva projektet tillsammans är både kul och gör oss till starka och trygga partners, säger Magnus Larsson, VD på Fiskarheden.

–Ett attraktivt boende i direkt anslutning till våra skidbackar och gondolen är precis vad gästerna efterfrågar, säger Gustav Eriksson, VD på Kläppen Ski Resort. Vi är två starka familjeföretag som drivs av utveckling och genom samarbetet med Fiskarhedens Fastigheter kan vi bättre möta den stora efterfrågan på bostäder.

Projektet består av 47 bostadsrätter med bästa läge intill Hotell Kurbits på Tranantorget centralt i Kläppens skidanläggning med ski-in/ski-out alldeles intill knuten. Lägenheterna har en rymlig och öppen planlösning och dessutom finns möjlighet att köpa bostaden med både möbler och övrig inredning.

– Det ska vara ett smidigt och enkelt ägande både för den som ser det som en investering och vill hyra ut, alternativt nyttja bostaden själv, berättar Gustav Eriksson. Redan nästa år beräknas byggnaderna stå klara för att välkomna julgäster i Kläppen.


2021-11-26

Fiskarheden blir helägare till Sälen Timber AB

Fiskarheden blir helägare till Sälen Timber AB. Det sker genom att Fiskarheden, som tidigare varit delägare i företaget, förvärvar resterande aktier.

Förvärvet är ett steg på väg mot vår vision om att vara en växande, hållbar samhällsbyggare med nöjda kunder i alla led. Ambitionen att utveckla vidareförädlingen av den lokala råvaran kommer att bredda produktutbudet, vilket gagnar både oss, den lokala skogsägaren och regionen.

-Fiskarheden ser tydliga synergier med förvärvet av Sälen Timber genom vidareförädling av den fina lokala träråvaran, säger Claes Granlund, VD vid Sälen Timber. Genom att investera i både personal och maskinpark skapar vi möjligheter att kunna skala upp verksamheten och möta kundernas ökade behov.

Sälen Timber ligger på Fiskarhedens industriområde och tillverkar möbelkomponenter till den nationella och internationella marknaden.


2021-11-19

Fiskarheden bildar fastighetsbolag

Nu tar vi nästa steg för att utveckla regionen och fjällvärlden med ett hållbart och långsiktigt fokus. Tillsammans med lokala aktörer ska vi erbjuda attraktiva bostäder och lokaler för såväl turister som kommuninvånare, entreprenörer och säsongsarbetare.

– Fiskarheden är ett familjeföretag som ser långsiktigt på de investeringar vi gör, säger VD Magnus Larsson. Genom vårt nybildade fastighetsbolag kan vi bidra till en levande bygd och göra kommunen ännu mer attraktiv att besöka och leva i. Som kommunens största industriföretag känner vi ett ansvar att investera lokalt och att både människa och natur ska gagnas på lång sikt.

I Malungs-Sälens kommun, och framför allt nära fjällen, är efterfrågan på bostäder mycket stor. Genom Fiskarhedens Fastigheter kan vi både bidra till en levande bygd samtidigt som vi breddar vår egen verksamhet och närmar oss vår vision om att vara en växande, hållbar samhällsbyggare med nöjda kunder i alla led.


2019-12-17

Magnus Larsson ny VD på Fiskarhedens Trävaru AB

Från 16 december är Magnus Larsson ny VD på Fiskarhedens Trävaru AB. Han efterträder sin far, Olle Larsson, som drivit företaget sedan 1988.

– Det känns både bra och spännande. Men också tryggt, eftersom jag fortsatt kommer att ha min far som bollplank. Det är roligt att ta över ett företag med så fantastisk historik och att få fortsätta på den vägen, säger Magnus Larsson.

Magnus har tillbringat en stor del av sin uppväxt nära sågverket och har god kunskap om alla ingående delar. Han har sommarjobbat inom företaget från tidig ålder och arbetat heltid sedan 2010, först på produktionsavdelningen vid råsorteringen och som pannskötare, sedan på försäljnings- och marknadssidan efter ett avbrott i Canada. De senaste tre åren har han, som vice VD, arbetat brett över hela verksamheten, sida vid sida med sin far.


2019-11-23

Första timmertåget till nya terminalen i Malungsfors

Söndagen 17 nov kom första timmertåget till nya terminalen i Malungsfors. Det var 1200 m3 talltimmer från Gävle som skulle fraktas till Fiskarhedens sågverk för vidareförädling till sågade trävaror.

Genom att lastbilstransporter ersätts med tåg minskar användningen av de fossila bränslena på sikt ner till en femtedel, alltså får vi bort 80% av utsläppen för den godsmängd vi kan transportera med tåg.


2019-08-16

Stora miljövinster när Fiskarheden börjar transportera på nyöppnade Västerdalsbanan

Den 20 augusti 2019 invigs den nya Västerdalsbanan på upprustade virkesterminalen i Malungsfors med pompa och ståt. Bland annat kommer infrastrukturminister Thomas Eneroth vara på plats tillsammans med investerarna, där Fiskarheden är en viktig delägare och initiativtagare. Direkt efter invigningen startar Fiskarheden upp sina tågtransporter på Västerdalsbanan.

Olle Larsson, initiativtagare till Västerdalsbanan och vd på Fiskarheden är mycket glad över att tågen ska igång i augusti:

– Att kunna transportera sågverksflis, biobränsle och sågade trävaror på järnväg innebär ett klimatsteg helt i linje med våra miljömål. Vi räknar med att koldioxidutsläppen på sikt minskar till en femtedel när vi transporterar på tåg jämfört med lastbil, alltså får vi bort 80% av utsläppen för den godsmängd vi kan transportera med tåg. På sikt kan det innebära en minskning med 75 lastbilar i veckan.