Vi fick som stolt sponsor en pratstund med våra duktiga skidskyttar Johanna Skottheim och Malte Stefansson. De har precis dragit igång satsningen inför säsong 2020-21 efter några få veckors vårvila. Senaste säsongen överträffade alla förväntningar med både segrar och framskjutna placeringar i IBU-cupen samt Johannas toppresultat med 4:e resp 7:e plats i världscupen och Maltes SM-guld. För några veckor sedan kom beskedet att båda två tar klivet upp i A-landslaget nästa år.
– Det betyder nystart. Och motivation. Mängdmässigt förändras inte träningen så mycket utan byggstenarna blir lite annorlunda. Kvaliteten spetsas ytterligare, säger Johanna.

Målet för kommande säsong?
– Jag ser fram emot att vara med i landslaget vilket kommer ge mer resurser och mer stöttning. Mitt mål är att åka fortare. Och skjuta bättre. Att bli jämnare helt enkelt. En högre lägstanivå, säger Johanna.
– Jag siktar på att göra världscuppremiär. Men även tampas om medaljer på SM nästa år igen. Målet är att höja min lägsta nivå som skytt och få fler bra placeringar på IBU-cupen, säger Malte.

Corona ger perspektiv
– Coronaepidemin har gett mig perspektiv och påminner om hur liten idrotten är. Vardagen är dock inte så annorlunda mot tidigare. Man lever ju nästan i karantän som skidskytt, aktar sig jämt för smitta. Rent idrottsligt kommer jag, precis som många andra i landslaget, att vara mycket på hemmaplan i Östersund. Stödet från företag som Fiskarheden har inneburit att jag inte behöver jobba mellan passen utan istället vila lite mer effektivt, vilket är en viktig del av träningen, säger Johanna.

Skogens betydelse
Skogens betydelse för de båda skidskyttarna är stor och båda spenderar mycket tid i skogen, främst genom träning förstås.
– Skogen innebär harmoni. Jag lyssnar gärna på lugnet i skogen och får energi av det. Jag tränar helst i skogen, både skidor och löpning. Fiskarheden är viktig för hela bygden och hembygden är viktig för mig. Jag åker hem så ofta jag kan. Jag trivs bra hemma.  Min pappa har jobbat på Fiskarheden så kopplingen mellan familjen och Fiskarheden finns, säger Johanna som kommer från Transtrand.
– Skogen kan ge de finaste naturupplevelserna med växter, djur, ljus, skugga, ljud, tystnad men skogen är också det bästa stället att träna på. Jag är uppväxt i Oxberg med skogen runt om mig och den kommer alltid att ligga mig varmt om hjärtat, avslutar Malte.