Skidskyttesäsongen närmar sig och till helgen är det tävlingspremiär i Idre. Vi träffade Malte Stefansson, på tillfälligt besök i barndomshemmet i Oxberg, strax innan första landslagslägret på snö i Idre. Han berättade om förberedelserna inför tävlingssäsongen men också om hur det är att ta klivet upp i landslaget, om sin uppväxt och betydelsen av stöd hemifrån.

Malte tränar och tävlar sedan förra året i svenska landslaget. Just nu är det fullt fokus på att få alla bitar på plats inför säsongsstarten. Efter tävlingspremiären i Idre drar världscupsäsongen igång, i slutet av november. Målet för säsongen är få tävla i OS och att lyckas så bra som möjligt på världscupen i första hand, i andra hand IBU-cupen, som är nivån under.

Han berättar att formen känns god efter en riktigt bra sommar med bra träning och endast tre dagars sjukfrånvaro, med ont i halsen. En vanlig sommarvecka utgörs av mer än 20 timmars konditionsträning men närmare hösten ändras träningen till mer fart och teknik samt mer precisionsskytte. Varje vecka skjuts uppemot 500 skott. Precisionsskytte kan man även göra med hjälp av ett dataprogram. Men för att lyckas krävs inte bara fokus på träningen utan även kost och vila är jätteviktigt.

Man får ha tålamod, det krävs många års hård träning för att nå sin högsta nivå

-Om jag äter dåligt en dag märker jag det på träningen dagen efter och det är viktigt att varje dag fylla på med mycket energi för att inte gå back på energi. Både protein, rätt sorts kolhydrater och vitaminer behövs för att hålla sig frisk. Även det mentala är en viktig pusselbit och landslaget har tillgång till mentala rådgivare även om Malte inte nyttjat det speciellt ofta ännu.

Skillnad att vara med i landslaget

Vilken är den största skillnaden att vara med i landslaget?

-Allt är striktare och seriösare och man jobbar med duktiga personer inom flera områden som det fysiologiska, det mentala, skyttet, kosten och annat. Det blir också mer kvalitet på passen, både i konditionsträningen och skyttet.

Men man får ha tålamod, det krävs många års hård träning för att nå sin högsta nivå och Malte är med sina 21 år yngre än många andra i landslaget och har framtiden för sig. Han har dock redan uppnått flera fina resultat, med SM-guld, två topp-tioplaceringar i IBU-cupen och 6 starter i världscupen. För att lyckas på tävling gäller det att göra som vanligt och att fylla på med extra mat.

– Förutom kosten är bra sömn är grunden. Mentalt laddar jag genom att påminna mig själv om bra skjutserier som jag gjort, då taggar jag till, säger han.

Under sommaren har Malte tillsammans med sambon, som också är skidskytt och ingår i juniorlandslaget, renoverat lägenheten i Östersund. Östersund är en lagom stor stad där det finns mycket att göra; åka vattenskoter eller skoter med landslagskollegor liksom fiske, hagelskytte och jakt. Han hoppas hinna jaga lite älg också. Fast när det är OS-säsong tänker man lite extra på skaderisker och blir kanske lite försiktigare med jakten. Malte är intresserad av skogen, speciellt familjens egen skog, och det händer att han både röjer och planterar eller plockar blåbär, som han gärna lägger på gröten.

Vill gärna bli skogsägare

– Som barn tog mamma och pappa med mig i skogen och vi skulle kolla vad som behövde göras. Att bli skogsägare i framtiden skulle vara kul, funderar Malte.

Uppväxten i Oxberg har betytt mycket med kompisar och stöttning från den anrika klubben Oxbergs IF, som har betytt mycket för hela bygden med sina engagerade ledare med träningar och tävlingar för många familjer.

-Stöttande föräldrar är avgörande säger Malte och berättar om hur mycket hans egna föräldrar har betytt och hjälpt till under åren. Idag vallar de skidor, övervakar inskjutningen av bössan och ordnar boende på tävlingar. Hela familjen har varit aktiv med pappan som spelat hockey som ung och mamman som varit gymnast och spelat volleyboll. Även Maltes syster har varit aktiv i flera olika idrotter.

Många olika sporter

-Tidig specialisering är inte bra, dock bör man nog börja åka skidor tidigt, tror Malte som åkte skidor innan han lärde sig gå, först runt huset, sedan i Vasaloppsspåret och i Gopshusbacken. Som barn var han äventyrlig och byggde cykelhopp på bakgården, men höll också på med hockey, gillade att göra volter i truppgymnastiken och spelade fotboll. Efter grundskolan i Mora blev det skidgymnasiet och efter ett samtal med frågan om han inte skulle testa skidskytte fastnade han för sporten och tog tidigt ett USM-guld.

-Skidskytte var roligare än skidor, med fler tävlingar, avslutar Malte och sätter sig i bilen för att åka upp till Östersund för att packa till snölägret i Idre.